Een beetje meer Ilse-energie

Uit de serie Ontboezemingen, deel 1
Waarom Ilse Delange nog steeds mijn rolmodel is.

Het was in 2009 dat ik bij Marijke van Dellen van Insight een training Sprekend Jezelf volgde. Ooh wat wilde ik graag leren om voor groepen en in het openbaar te spreken. En dan zonder hartkloppingen, zonder dat m’n tong in de kreukels zat en zonder al die hinderlijke teksten uit m’n kindertijd…. Doe normaal, doe niet zo gek, doe niet zo druk, stel je niet zo aan, etc., waardoor ik een volledige black out kreeg en op slot schoot. En ik met knikkende knieën m’n inmiddels vage verhaal vertelde en uiteindelijk enorm baalde en me rot schaamde omdat het (weer) niet gelukt was.

Hoewel ik de training zelf al doodeng vond, wist ik wel dat dit absoluut noodzakelijk was voor mijn next step in workshop en trainersland.

IlsedelangeRolmodel

Wat ik me nog als de dag van gister herinner is dat we een opdracht moesten doen om onze eigen rolmodel te kiezen. Iemand waar je je mee kon identificeren. Die een groot voorbeeld is en waar je van denkt….oohhh zo wil ik het ook!
Voor mij was en is dat nog steeds Ilse Delange. Niet alleen omdat ik al jaren fan ben van haar prachtige muziek, maar vooral van haar als persoon. Haar enthousiasme, haar eigenheid, hoe zij zo dicht bij zichzelf kan blijven, haar kwetsbaarheid en gevoeligheid en vooral haar ‘vrij zijn’ in wie ze is. Stoer en spontaan. Hier ben ik, dit ben ik en ik straal! Wouw!! En dat met gehakkel, haar dialect en gekkigheid. I love it.

Het feit dat Ilse de afgelopen tijd zo in de belangstelling staat, doet ook wat met mij. Het appelleert aan dat gevoel wat in 2009 met een mooie oefening ‘geankerd’ is. Tot op de dag van vandaag is Ilse nog steeds mijn rolmodel. Niet om na te doen. Zeker niet! Maar wel als voorbeeld, waar ik graag naar kijk om van te leren. Ze inspireert me om Sprekend Mezelf te mogen zijn op momenten dat het niet zo ‘vanzelf’ gaat.
Als ik nu voor een groep moet praten, neem ik eerst een hap adem, aard ik goed en denk ik vooral: Als ik nu Ilse zou zijn….En echt, het helpt. Een beetje ‘Ilse-energie’ doet wonderen.

Dank je wel Ilse voor je voorbeeld en je inspiratie. Dank je wel Marijke van Dellen voor de leerervaring.

Wie is jouw rolmodel? En waarom?

Comments are closed.