6 sleutels voor meer plezier in je werk

Zo krijg je weer meer plezier in je werk!
6 sleutels voor jou.

Bij bosjes. Bij bosjes vallen medewerkers nu om lijkt wel. Meer dan voorheen hoor ik zuchten, steunen, kreunen op de werkvloer. Moe van veranderingen, onzekerheid, reorganisaties, onduidelijkheid, etc. Met korte lontjes en veel afreageren tot gevolg. De werkdruk is ongekend hoog en het werkplezier gaat hard hollend achteruit. Hmmm, even een time out zou niet zo gek zijn. Stilstaan om weer vooruit te komen. Met meer plezier, voldoening en energie.

Checklist
Natuurlijk is niet elke werkdag een feestdag. Dat is niet realistisch en is zeker geen doel op zich. Maar als werkplezier ver te zoeken is en het gebrek er aan chronische vormen aan gaat nemen, dan is er wel degelijk wat aan de hand. Zodra ik voor mezelf de eerste signalen waarneem (en dat is in mijn geval een algeheel gevoel van frustratie en irritatie) dan check ik gauw even m’n  lijstje. M’n zogenaamde flow-lijstje. Want als ik in flow ben, lijkt het allemaal als vanzelf te gaan. Dan geniet ik van wat ik doe, ben ik creatief, heb ik er plezier in, ben ik effectief en ook nog leuk voor m’n omgeving.

De 6 sleutels voor meer plezier en flow in je werk
Het hebben van plezier in je werk wordt bepaald door een aantal factoren die elkaar versterken. Ze hebben een onderlinge samenhang. In willekeurige volgorde:
Doel – heb ik m’n doel nog voor ogen? Wat is m’n doel? Wat is de bedoeling?
Match – is de verhouding tussen m’n uitdaging en m’n vaardigheden/kwaliteiten/talenten kloppend
Motivatie –  waar haal ik m’n motivatie vandaan? Wie of wat motiveert of inspireert mij? Waarom doe ik dit?
Feedback – welke feedback krijg ik? waar wil ik feedback op? Hoe organiseer ik m’n feedback?
Controle – heb ik zelf grip op de zaak? Zonder kramp! Kan ik zelf beslissen? Beinvloeden?  Managen?
Vitaliteit – hoe staat het met m’n fysieke en mentale veerkracht en conditie?

Zodra je weet welke factor  ‘hapert’ weet je ook wat je er aan kan doen om het vliegwiel weer op gang te brengen.

flowvliegwiel 6Studie
Deze checklist is niet zomaar tot stand gekomen. Ik heb er behoorlijk wat onderzoek en (zelf-)studie naar gedaan. Ik gebruik de checklist niet alleen voor mezelf, maar pas deze ook toe in coaching en (team-)training waar werkplezier een issue is.

Wil je meer informatie of tips over plezier in je werk? Ben je geïnteresseerd in een training of een lezing over dit onderwerp. Laat het me weten. Ik deel mijn kennis en ervaring graag met je zodat jij ook met meer plezier kan werken.

 

Comments are closed.